Sunday, November 11, 2007

Pehmeät ja kovat arvot

Entä jos taustalla onkin jokin muu ihmisluonteeseen kuuluva asia, joka ei muutu. Ehkä kommunismi tai muu "ismi" onkin vain tämän asian ulkoinen ulottuvuus. Ehkä sisäinen luonne voi ilmetä yhdellä ihmisellä kommunismina ja jollakin ihmisellä jonain muuna aatteena tilanteesta ja olosuhteista riippuen.

Olen miettinyt näitä asioita, ja tullut siihen tulokseen, että todellinen henkinen jakolinja ihmisten välillä ei ole akselilla vasemmisto-oikeisto vaan se on akselilla (tai mitä sanaa nyt halutaan käyttää) kovuus-pehmeys.

Kovat ihmiset ovat julmia ja armottomia. He eivät tunne myötätuntoa heikompia kohtaan. He uskovat muista mieluummin pahaa kuin hyvää. Heidän arvonsa ovat kovia. He eivät tunne ymmärtämystä sääntöjä rikkoneita kohtaan vaan katsovat sääntöjen rikkomisen johtuvan pelkästään pahuudesta, johon on vastattava ankaruudella ja kurilla. Kovat ihmiset inhoavat laiskureita ja sosiaalipummeja, jotka yrittävät elää heidän kustannuksellaan.

Pehmeät ihmiset ovat lempeitä ja anteeksi antavia. He säälivät heikompia. He eivät usko ihmisten olevan sisimmältään hyviä tai pahoja, vaan he uskovat pahuuden tai hyvyyden johtuvan olosuhteista ja muista tekijöistä, joihin voidaan vaikuttaa. Pehmeät ihmiset ymmärtävät sääntöjen rikkojia ja yrittävät keksiä puolusteluja, jotka oikeuttivat säännön rikkomisen. He eivät kannata ankaraa kuria ja ankaria rangaistuksia. Pehmeät ihmiset eivät inhoa laiskureita ja sosiaalipummeja, koska he katsovat, että laiskuuteen tai pummina elämiseen voi olla hyväksyttävä syy.

Tuo on kärjistetty luokittelu. Todellisuudessa useimmat ihmiset ovat jotain tuolta väliltä. Joissakin asioissa ollaan kovia, joissakin ollaan pehmeitä. Jatkan kuitenkin vielä erojen esittelemistä.

Kovat ihmiset eivät näe "henkisiä arvoja" tärkeinä vaan katsovat niiden olevan pelkkää humanistien lässytystä. Heille höpötykset rakennussuojelusta tai eläinsuojelusta ovat typerää vouhottamista ja kehityksen jarruttamista. Kovat ihmiset katsovat, että parasta rakennusten suojelua saadaan aikaan puskutraktoreilla ja dynamiitilla, ja parasta eläinten suojelua on aktiivinen metsästys. He määrittelisivät laillisesti ammuttavaksi paitsi ketut myös kettutytöt, jos se olisi mahdollista. Kovat ihmiset eivät katso kohti historiaa vaan ajattelevat dynaamisesti ja tähtäävät tulevaisuuteen. Rahaa vievät museot voisi heidän mielestään räjäyttää uusien ostoskeskusten tieltä - ja uudistajia kiusaavat museoviraston tyypit siinä mukana. Kovat ihmiset nauravat höpötyksille ilmastonmuutoksesta. Eihän sitä ole edes todistettu.

Pehmeät ihmiset pitävät henkisiä arvoja jopa tärkeämpinä kuin materiaalisia arvoja. He haluavat suojella vanhoja rakennuksia ja vanhaa kulttuurimiljöötä. He ovat kasvissyöjiä ja vastustavat eläinten huonoa kohtelua. Pehmeät ihmiset pitävät ympäristöarvoja tärkeinä ja he haluavat tehdä jotain kasvihuonepäästöjen rajoittamiseksi.

Kovat ihmiset ovat innokkaita maanpuolustajia. He käyvät laskemassa kukkia Mannerheimin haudalle. Sivarit ovat heidän mielestään pelkureita ja raukkoja, jotka pitäisi panna sotatilanteessa ensimmäisenä etulinjaan. Kovat ihmiset arvostavat kuria ja järjestystä. He rakastavat poliisia ja muita käskijöitä, joilla on univormu ja koppalakki. Kovat ihmiset inhoavat kaikkea poikkeavaa. He vihaavat homoja ja muita vähemmistöjä. He kulkevat ulkomailla Suomi-paidassa ja halveksivat muita kulttuureita. He eivät pidä maahanmuuttajista.

Pehmeät ihmiset kannattavat rauhaa ja suosivat aseistakieltäytymistä. Heille aseistakieltäytyjä Pekurinen on suurempi sankari kuin patsaaksi valettu kenraali. Pehmeät ihmiset arvoistavat muita maita ja muita kulttuureja. He eivät lähde matkalle vertaillakseen siellä miten hieno maa Suomi on ja miten surkea maa heidän matkakohteensa on. He arvostavat erilaisuutta ja keräävät vaikutteita muista kulttuureista. Heille Suomi-paidat ja ruisleivistä hokeminen on ahdaskatseista ajattelua. Pehmeät ihmiset eivät vihaa maahanmuuttajia vaan jopa suojelevat heitä, jos karkotus uhkaa. Pehmeät ihmiset hyväksyvät erilaisuuden ja poikkeavuuden eivätkä halveksi vähemmistöjä.

Miten pehmeät ja kovat arvot näkyvät puoluekentässä? Onko jokin puolue pehmeä? Onko jokin puolue kova?

Kaikkien puolueiden kannattajiin kuuluu sekä pehmeitä että kovia ihmisiä, joten aivan selvästi ei voi määritellä jonkin puolueen paikkaa pehmeys-kovuus -ulottuvuudella. Jotain voi kuitenkin päätellä.

No comments: