Syksyllä 2006 järjestetty Helsingin Smash Asem mielenosoitus ei kunnolla päässyt edes alkamaan, kun käynnistyi Suomen historian mittavimpiin kuulunut poliisioperaatio, joka johti mielenosoittajien ja osittain paikalla olleen yleisönkin saartamiseen. 139 ihmistä kuljetettiin pois paikalta poliisiautoilla. Monet joutuvat olemaan pidätettyinä yön yli. Poliisitoimien kohteeksi joutuneiden joukkoon kuului entinen ja nykyinen kansanedustaja sekä tiedostusvälineiden edustajia. Mielenosoituksessa ei tehty aineellisia vahinkoja, ja virkavallan vastustaminenkin ilmeni lähinnä humalaisten näytösmielessä heittäminä olutpulloina ja muina esineinä, joista ei ollut suurtaa vaaraa mellakantorjuntavarusteita käyttäville poliiseille. Mielenosoitus oli siis varsin rauhallinen ja hillitty, jos sitä vertaa Euroopan suurkaupungeissa järjestettäviin mielenosoituksiin, joissa särkyy näyteikkunoita ja palaa autoja.
Poliisin keskeyttämä Smash Asem -mielenosoitus johti syytteen nostamiseen 86:ta paikalla ollutta kohtaan. Syyttetä nostetaan mm. laittomasta naamioitumisesta ja haitanteosta virkamiehille sekä niskoittelusta. Syyttäjä vaatii 24:lle syytetylle ehdollista vankeustuomioita.
Mielenosoituksen jälkeen julkaistuissa uutisissa ja lehtijutuissa mielenosoittajia kuvattiin aseistetuksi joukoksi, joka oli aikeissa hajottaa paikkoja ja saada aikaan laajaa tuhoa pääkaupungissa. Tämä vuoksi poliisin mittavaa voimankäyttöä pidettiin perusteltuna. Tämä näkemys tuli voimakkaasti esille myös asiasta käydyssä nettikeskustelussa. Kuitenkin ainoastaan yhtä paikalla ollutta vastaan on nostettu syyte "ampuma-aserikoksesta", koska hänen hallustaan löytyi pippurisumutetta (tämä tieto perustuu internetistä poimittuun aineistoon, eikä siitä käy ilmi, etteikö joku muukin olisi voinut saada syytettä tällä perusteella - todennäköisimmin kuitenkaan ei).
Tallinnassa järjestettiin keväällä 2007 laajoja väkivaltaisia mellakoita, joiden seurauksena särkyi näyteikkunoita ja aiheutui muuta aineellista vahinkoa. Poliisi tukahdutti useita päiviä kestäneet mielenosoitukset ja pidätti 800-1000 niihin oallistunutta. Tiedostusvälineet ovat kertoneet muutaman ihmisen saavan syytteen. Onko syytteitä tulossa lisää? Jos niitä jaettaisiin samassa suhteessa osallistujamäärään kuin Helsingissä, saisimme seurata tiedostusvälineissä laajaa massaoikeudenkäyntiä, jossa olisi sadoittain syytettyjä. Tuollaista ei taida olla tulossa?
Smash Asem mielenosoitus poikkesi monista muista mielenosoituksista siinä, että Smash Asem mielenosoituksessa poliisien määrä ja nostettujen syytteiden määrä oli huippukorkea verrattuna osallistujien määrään ja siihen, mitä mielenosoituksessa oikeastaan tapahtui. Vertailu Tallinnaan ei ehkä ole paras mahdollinen, koska Tallinnassa prosessin taustalla on ulkopoliittisia tekijöitä. Mutta moneen muuhun mielensoitukseen Smash Asemia voi verrata.
Smash Asem -tapahtumien ja jälkinäytösten perusteella voi ehkä tehdä joitakin suomalaista yhteiskuntaa koskevia johtopäätöksiä. Helpomminkin samoihin johtopäätöksiin tosin pääsee kun vertaa esimerkiksi iloisesti hymyilevää virolaista passinrtarkastajaa tai vitsejä kertovaa unkarilaista passintarkastajaa suomalaisessa passikopissa istuvaan "yrmeään jyrmyniskaan", jonka pelkkä katse voisi tappaa, jos katseet tappaisivat.
Pelkästään viranomaisia tarkkailemalla suomalaista yhteiskuntaa voisi kutsua "epäily-yhteiskunnaksi", jos sana "poliisivaltio" tuntuu liian voimakkaalta. Onneksi tavalliset kansalaiset sentään osaavat ottaa asiat rennommin. Kun vielä oppisivat tekemään sen ilman viinaa, niin kyllä Suomikin hiljalleen hivuttautuisi lähemmäksi eurooppalaisia tapoja.
No comments:
Post a Comment